Poslušajte drugu epizodu našeg novog podkasta

Nastavljamo rad na našem serijalu o Socijalnoj karti i donosimo vam novu priču o zloupotrebama države nad siromašnima.

U prvoj epizodi ovog serijala upoznali ste (neki od vas možda su već znali) informacioni sistem koji u sektoru socijalne zaštite „diktira“ način rada. To je Socijalna karta, traljavo osmišljen način na koji se poluautomatski, pomoću javnosti nepoznatog algoritma, odlučuje ko može, a ko ne može da dobije socijalnu pomoć.

Dve godine primenjujemo Zakon o socijalnoj karti, a zbog njega je više od 44.000 ljudi ostalo bez novčane socijalne pomoći. Nemoguće je da su svi zloupotrebljavali sistem socijalne zaštite, zar ne?

Popričajmo sad malo o zloupotrebama države. U drugoj od ukupno četiri epizode u serijalu posvećenom Socijalnoj karti, tim Inicijative A 11 donosi vam analizu svih rizika koje primena ovakvog sistema i kreiranje registra s gomilom naših ličnih podataka ima po nas, građane.

Donosimo vam još priča sa terena. Bitno je napomenuti da Socijalna karta od svojih početaka, pa i danas, najviše štete nanosi Romima i Romkinjama u neformalnim naseljima, kojima je novčana socijalna pomoć od mizernih 11.445 dinara skoro pa i jedina opcija za preživljavanje. Mnogi su ostali bez jedinog prihoda, čućete i kako.

Svoje viđenje situacije u drugom izdanju serijala o Socijalnoj karti daje nam i izvršna direktorka organizacije „Partneri Srbija“ Ana Toskić Cvetinović.

Poslušajte epizodu OVDE, na platformi Podcast.rs.

Pripremili: Nađa Marković, Danilo Ćurčić i Gorica Nikolin