Inicijativa A 11 objavila detaljan izveštaj o policijskom upadu u romsko naselje u Vuka Vrčevića

Policijska akcija koja se 10. februara, u predvečernjim časovima, dogodila u neformalnom romskom naselju u Vuka Vrčevića predmet je krivične prijave po kojoj upravo postupa Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Kako je Inicijativa A 11 izveštavala javnost, a na osnovu punomoćja da zastupa oštećene, tog 10. februara neidentifikovani policijski službenici upali su u ovo naselje, navodno tražeći jednog od stanovnika, ali uprkos činjenici da traženi nije bio na adresi, policajci su pendrecima udarali stanovnike naselja, vređali ih i zastrašivali, usputno oštećujući imovinu u kućama.

Stanovnici naselja, Romi i Romkinje, vređani su po nacionalnoj osnovi. Policijski službenici uputili su psovke poput “Mamu vam jebem cigansku” i pretnje poput “Bacićemo vas sve u Dunav”, ugrožena je bezbednost dece i žena u naselju, a stanovnik D. Z. kog zastupa Inicijativa A 11 zadobio je telesne povrede i traume.

Inicijativa A 11 je, nakon dodatnog prikupljanja dokaza i terenskog rada, 8. marta podnela krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv najmanje petoro neidentifikovanih policijskih službenika, obučenih u interventne uniforme, koji su učestvovali u policijskoj akciji. Podneli smo i pritužbu Zaštitniku građana zbog nezakonitog postupanja pripadnika policije, PU za Grad Beograd.

Zaštitnik građana, koji se nijednom nije u javnosti oglasio povodom racije, odbacio je našu pritužbu jer prethodno nisu iscrpljena druga pravna sredstva pred nadležnim organima uprave. Kako se navodi u odgovoru, “obraćanje Zaštitniku građana nije zamena za korišćenje raspoloživih pravnih sredstava”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odbacilo je pritužbu koju je Inicijativa A 11 podnela Sektoru unutrašnje kontrole. Kako su ustanovili – bez da je oštećena strana uopšte saslušana, pritužba je neosnovana.

Ostaje postupak pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, o kom će naš pravni tim blagovremeno izveštavati javnost.

Incident koji se dogodio u Vuka Vrčevića poslednje je upozorenje na rasnu i nacionalnu netrepeljivost prema manjini koja je decenijama unazad među najugroženijim. Po nepisanom pravilu, građani Srbije koji su najugroženiji bivaju teže pogođeni ovakvim nezakonitim postupanjima policije koja su često motivisana rasnom diskriminacijom. Bez efikasnijih odgovora nadležnih na ovakva postupanja, stvara se kultura nekažnjivosti koja će nas u budućnosti dovesti do većeg broja sličnih rasno motivisanih napada.

U detaljnom izveštaju pronaći ćete kompletnu hronologiju događaja, preduzete radnje, zaključke Inicijative A 11 i informacije o nastanku neformalnog naselja Vuka Vrčevića.

Izveštaj možete pronaći u rubrici Resursi, podrubrika Izveštaji na sajtu Inicijative A 11.

Autor naslovne fotografije: Daniele Stefanizzi

U Beogradu, 17 maja 2024. godine