Grad za primer – Socijalno stanovanje u Beogradu

U novoj epizodi Podkasta Inicijative  A 11 razgovaramo o konceptu socijalnog stanovanja na primeru beogradskog naselja Kamendin.

 

powered by Sounder

Više od 600 ljudi u Kamendinu, najvećem naselju za socijalno stanovanje u Beogradu, u svakodnevnom su riziku da postanu beskućnici. Od ovog broja, više od 60 domaćinstava je bez struje, a protiv velikog broja njih je pokrenut izvršni postupak za naplatu dugovanja za Infostan. Stanovici socijalnih stanova se često nalaze u situaciji da biraju između plaćanja računa i pokrivanja osnovnih životnih potreba. Koncept socijalnog stanovanja koji treba da bude održiv i priuštiv, sveo se na svoju suprotnost i postao je neodrživ i skup. Siromaštvo i njegove posledice se kriminalizuju, a stanovnici ovih „socijalnih stanova“ predstavljaju u medijima kao nemarni građani koji ne žele da plaćaju troškove stanovanja.

Jedan od posebno ugroženih stanovnika je Božidar, koji punih devet godina vodi različite postupke kako bi sprečio iseljenje iz socijalnog stana. Sa njim razgovaramo u novoj epizodi podkasta Inicijative A 11.

Sa Božidarom smo pričali o tome kako izgleda život u Kamendinu, sa kojim problemima se stanovnici suočavaju i dokle su stigli postupci koji se vode protiv njega.

Dok čekamo epilog poslednjeg pokrenutog postupka pred Evropskim sudom za ljudska prava, razgovaramo o tome kako izgleda imati „rešeno“ stambeno pitanje u slučaju socijalne ugroženosti, kako je takav život od očekivanog mira doneo samo još veće probleme, i kako izgleda biti pritisnut dugovima i pretnjom od iseljenja.

 

Pripremili: Danilo Ćurčić i Nađa Marković