Evropski sud za ljudska prava uputio Inicijativu A 11 da zahteva od lokalnih vlasti u Beogradu minimum uslova za život 300 Roma u Čukaričkoj šumi

U Beogradu, 25. aprila 2020. godine, – Evropski sud za ljudska prava juče kasno popodne odustao je od izricanja privremene mere protiv Republike Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima u borbi protiv korona virusa u Beogradu. Na osnovu odluke Suda i izjašnjenja Republike Srbije, Inicijativa A 11 se ponovo obratila lokalnim vlastima i zatražila hitnu humanitarnu podršku, obezbeđivanje vode i preduzimanje mera za suzbijanje korona virusa u neformalnom romskom naselju „Čukarička šuma“.

Reč je o zahtevu koji je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu Inicijativa A 11 podnela zbog alarmantnog stanja u kom živi preko 300 raseljenih Roma i Romkinja u naselju „Čukarička šuma“ u Beogradu a povodom čega nadležni organi Republike Srbije i Grada Beograda do sada nisu preduzeli niti jedan korak. Iz Suda su preporučili da se podnosilac zahteva, Inicijativa A 11, ponovo obrati „svim relevantnim domaćim institucijama kako bi one preduzele konkretne mere podrške u borbi protiv korona virusa“.

Sledeći stav Suda, Inicijativa A 11 podnela je jutros nove zahteve za pružanje hitne humanitarne pomoći i preduzimanje mera za sprečavanje širenja korona virusa u neformalnom naselju „Čukarička šuma“ nadležnim lokalnim organima: Sekretarijatu za socijalnu zaštitu grada Beograda, Gradskom centru za socijalni rad, odeljenje Čukarica i Štabu za vanredne situacije Gradske opštine Čukarica.

Nadamo se da će ovi lokalni organi vlasti sada, nakon što je i Strazbur saznao da u Beogradu žive ljudi bez pijaće vode u uslovima pandemijske krize, organizovati makar postavljanje cisterne sa čistom vodom, što je bio jedan od ključnih zahteva od početka izbijanja krize. Iako je Republika Srbija, u odgovorima Evropskom sudu, objasnila da „razume težinu situacije u kojoj se nalaze Romi u ovom naselju“, niko od nadležnih gradskih i opštinskih vlasti još uvek im se nije ni obratio, a kamoli ih posetio ili dopremio pomoć.

Podsećamo da smo zahtev za pokretanje postupka u Evropskom sudu za ljudska prava podneli nakon višenedeljnih pokušaja da animiramo Vladu Republike Srbije i druge nadležne institucije na stanje u romskim naseljima.

Postupak pred Sudom se, inače, ne bi ni vodio da je Republika Srbija odlučila da makar postavi cisternu sa pijaćom vodom, koje se redovno postavljaju na javnim mestima kada su u Beogradu visoke temperature.

Smatramo da će eventualno odugovlačenje sa postupanjem po podnetim zahtevima, biti jasan signal odnosa nadležnih prema Romima.

Nastavićemo da pratimo postupanje nadležnih povodom situacije u ovom naselju koje je na ivici humanitarne katastrofe i preduzimati sve raspoložive pravne lekove tim povodom. 

 

Fotografija: Ivana Aćimović