Eksperti UN duboko zabrinuti zbog navoda o trgovini ljudima u slučaju vijetnamskih radnika

Eksperti za ljudska prava Ujedinjenih nacija – Specijalna izvestiteljka za trgovinu ljudima, Specijalni izvestilac za moderne oblike ropstva, Specijalni izvestilac za prava migranata i Radna grupa za pitanja diskriminacije i transnacionalnih korporacija su 21. januara 2022. godine objavili saopštenje u kom su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog navoda o prinudnom radu grupe od oko 400 vijetnamskih radnika migranata, za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima u Srbiji.

Oni u svom saopštenju navode da je prema informacijama kojima raspolažu osam kompanija, uključujući vijetnamske agencije za zapošljavanje i kineske građevinske kompanije registrovane u Srbiji, potencijalno umešano u ozbiljna kršenja ljudskih prava vijetnamskih radnika migranata. 

Duboko smo zabrinuti zbog mogućnosti da su ovi radnici migranti potencijalne žrtve trgovine ljudima u svrhu radne ekspoatacije, kao i zbog uslova u kojima su živeli i radili u Srbiji, uz ozbiljnu opasnost po svoje živote i zdravlje“, navodi se u saopštenju.

Eksperti takođe pozivaju vlade Srbije, Vijetnama i Kine da obezbede da preduzeća koja se nalaze na njihovoj teritoriji ili posluju pod njihovom jurisdikcijom poštuju ljudska prava svih radnika.

Saopštenje se takođe osvrće i na navode da organizacijama civilnog društva nije bio dozvoljen pristup lokacijama na kojima su radnici smešteni radi pružanja pomoći.

Celo saopštenje na engleskom jeziku može se pronaći na ovom linku.

 

Dopuna: 24. marta 2022. godine, objavljena je komunikacija koju su eksperti UN za ljudska prava dostavili Srbiji, Vijetnamu, Kini i kompanijama umešanim u trgovinu ljudima i radnu eksploataciju radnika Linglonga. Dokument je dostupan ovde.