Uspešno je završena još jedna Škola ekonomskih i socijalnih prava

Ove godine smo konačno imali sreću da deo Škole bude održan uživo! Prethodnih godina to nije bilo moguće usled Kovid pandemije.

Školu smo otvorili blokom live predavanja, što je omogućilo prijatnije upoznavanje i neformalne razgovore među polaznicima i predavačima. Kao i svake godine, uvodna predavanja posvetili smo definisanju ekonomskih i socijalnih prava u sistemu zaštite ljudskih prava.

Nakon uvodnih predavanja, polaznici su imali priliku da čuju i predavanje naše gošće, predavačice Imogen Richmond Bishop iz Amnesty International, koja je govorila o (negativnom) uticaju tehnologije na ekonomska i socijalna prava, čime je pokrenuta i tema Zakona o socijalnoj karti. Imogen je predstavila i primere automatizacije Sistema socijalne zaštite u drugim zemljama i poredila ih sa zakonom koji je uveden u Srbiji.

U periodu od decembra do februara, sastajali smo se sa polaznicima online. Pričali smo o pravu na rad, socijalnoj zaštiti, stanovanju, diskriminatornim praksama, obavezama države i uticaju koje imaju međunarodne institucije. U okviru bloka o radnim pravima, osvrnuli smo se na teškoće sindikalnog udruživanja u sveopštoj prekarizaciji radnih odnosa. Jedna od predavačica u okviru bloka o radnim pravima, Sandra Kasunić, ispred CMS-a, izjavila je Odlična rasprava koja se odvila tokom predavanja je dokaz koliko je važno u edukaciji o ekonomskim i socijalnim pravima istu iz sfere apstrakcije spustiti na razinu životnog iskustva. To je nešto što Školi ekonomskih i socijalnih prava uspijeva već treću godinu zaredom i što je čini jedinstvenom na polju edukacije o ljudskim pravima.

I ostali predavači dele utisak da spuštanje razgovora na svakodnevni, razumljiv nivo je jedna od velikih prednosti Škole, a to nam jeste jedan od glavnih ciljeva: da pružimo adekvatno i sveobuhvatno znanje, ali da komunikacija bude razumljiva i onima koji ne dolaze direktno iz pravničke struke. Lična iskustva i percepcije uvek otvaraju prostor za diskusiju i sagledavanje izazova iz drugačije perspektive, rekla je Marina Simeunović, koja je ove godine bila predavačica, dok je njena koleginica Jelena Kasumović dodala Možda kao motivacija učesnicima da rade na sebi i napreduju može da bude to što sam najpre na Školi učestvovala kao polaznik, a zatim dobila priliku da budem predavač. Naša ideja jeste da inspirišemo polaznike da nastave da istražuju i da saradnju produžimo i kada se Škola završi.

Osluškujući pojedinačna interesovanja polaznika i prateći diskusije koje su se odvijale tokom Škole, osmislili smo i treći blok predavanja, koji je ujedno predstavljao i završetak Škole. I ovaj blok se odvijao live, što nam je ponovo omogućilo da pored standardnih predavanja i neformalnije razmenjujemo iskustva i mišljenja.

Kao i do sada, predavači i polaznici dolazili su ne samo iz Srbije, već i iz regiona. Regionalnom razmenom dobrih i loših praksi, dobijamo uvid u kojoj meri delimo probleme u sferi ekonomskih i socijalnih prava i na koje sve načine nam povezivanje omogućava da ih brže rešimo.

Umesto zaključka, ostavljamo jednoj od naših polaznica da zaokruži priču o minuloj Školi: Organizacija, gostoprimstvo i srdačnost su na mene ostavili najveći utisak. Organizatori su mislili na svaki detalj, te su nas opskrbili zaista korisnom literaturom. Predavanja su bila veoma zanimljiva i interaktivno vođena, a predavači su nam nastojali približiti naizgled apstraktnu materiju. Na kraju, ono što je na mene ostavilo najljepši utisak je internacionalni karakter škole. Proteklih mjeseci sam kroz program škole imala priliku diskutovati sa kolegama iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na taj način sam stekla uvid u sistemske probleme koji su manje-više isti u zemljama regiona. Škola i Beograd će mi ostati u jako lijepom sjećanju te se radujem budućim saradnjama. Medina Bejtović

Sledeće jeseni nas očekuje novi ciklus Škole. Pratite naš sajt i društvene medije i priključite se već tradicionalnom, regionalnom programu o ljudskim pravima.