U toku prikupljanje dokaza za prijave protiv odgovornih za nasilje u Vuka Vrčevića

Pravni tim A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava danima unazad prikuplja ključne činjenice, izjave i dokaze, a kako bi pokrenuo postupke protiv odgovornih za rasno motivisano nasilje 10. februara u neformalnom romskom naselju Vuka Vrčevića.

Policijski službenici angažovani u akciji koji se u subotu 10. februara, a potom i u nedelju 11. februara dogodila u neformalnom romskom naselju u Vuka Vrčevića upali su u najmanje tri kuće i pendrecima udarali stanare, zaplašivali ih, oštetili imovinu i vređali ljude po rasnoj osnovi, poručili su na današnjoj konferenciji za medije Nađa Marković, Marko Vasiljević i Danilo Ćurčić.

Na osnovu izjava svedoka prikupljenih na terenu i detaljnim razgovora sa stanovnicima ovog naselja, pravni tim Inicijative A 11 podneće krivičnu prijavu protiv NN policijskih službenika za koje postoji sumnja da su izvršili rasno motivisano krivično delo – zlostavljanje i mučenje izvršeno iz pobude zasnovane na rasnoj diskriminaciji.

One nedelje biće završeno psihijatrijsko veštačenje građanina povređenog u upadu, kod kog je lekar-veštak sudske medicine prethodno potvrdio fizičke povrede u vidu podliva na više lokacija, a za koje se može zaključiti da su nastali udarcima tupim predmetom.

Stanovnici ovog naselja sa kojima je naš pravni tim razgovarao svedoče da su policajci upućivali izjave koje obiluju psovkama i rasnim uvredama, pa i pretnjama poput izjave: “Bacićemo vas sve u Dunav”.

Navode da policajci nisu pokazali nijedan nalog niti drugi dokument na osnovu kog postupaju, da su u više navrata u subotu, a potom i u nedelju posećivali naselje i raspitivali se o traženom licu koje na adresi nisu našli.

Tako je u drugoj od ukupno tri kuće u koju je policija upala majka držala svoju petomesečnu bebu u rukama dok je službenik policije dva puta zamahnuo pendrekom prema njima. Ona je lakše povređena kad je, pokušavajući da se izmakne, udarila glavom u komodu.

U trećoj kući stanarka je bila prisutna kad je službenik policije njenog partnera dva puta udario u glavu, a potom ga vukao za vrat.

Ističemo da, prema dokazima o pozivanju službe Hitne medicinske pomoći sa telefona jednog od stanovnika naselja, lekarska ekipa nije izašla. Hitna pomoć je, kako saznajemo, stigla tek nakon što su ih pozvali odbornici Grada Beograda ispred Zeleno-levog fronta, koji su se i predstavili kao odbornici.

Iz saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova nakon upada u naselje ne može da se sazna nijedan detalj o sumnjama na rasno motivisano ponašanje policijskih službenika, o nanetim povredama i ponašanju pripadnika policije tokom oba dana. Navodi se da je policija u Vuka Vrčevića bila u potrazi za trojicom muškaraca koji su prethodno napali jednog policajca, te da je za njima bila raspisana potraga zbog prethodnih krivičnih dela. Ministarstvo je upozorilo na navodne neproverene i netačne informacije plasirane u medijima, ali je potom održalo sastanak sa pojedinim stanovnicima naselja.

Prema rečima jednog građanina kog, zbog pretrpljenih povreda, zastupa naš pravni tim, sastanku je prisustvovalo pet policijskih službenika, uključujući pomoćnika načelnika Policijske uprave za Beograd. Stanovnicima je navodno rečeno da ne treba da brinu jer je pokrenuta unutrašnja kontrola unutar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zbog svega navedenog, od MUP-a zahtevamo odgovore na brojna pitanja:

• Ko je i na osnovu čega izdao naredbu da se više puta i bez pokazivanja naloga upada u domove stanovnika ovog naselja;
• Da li je u roku od najkasnije 24 sata od upotrebe sredstava prinude sastavljen izveštaj o ovom postupanju policijskih službenika;
• Da li je pokrenut pomenuti postupak unutrašnje kontrole po sopstvenoj inicijativi Sektora unutrašnje kontrole MUP;
• Da li su policijski službenici uključeni u slučaj udaljeni sa svojih radnih mesta do utvrđivanja svih činjenica?

Od Zaštitnika građana tražimo da odgovori da li je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, pokrenuo postupak kontrole organa uprave?

Nadležno tužilaštvo pitamo – da li je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, pokrenulo predistražni postupak protiv pripadnika policije koji su izvršili rasno motivisano krivično delo prema Romima i Romkinjama koji stanuju u naselju Vuka Vrčevića?

U Beogradu, 21. februara 2024. godine