Skup podrške beskućnicima i beskućnicama „Niko bez krova, niko bez podrške!“

Lice Ulice, ADRA Srbija i A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, 7. decembra od 18 časova do ponoći na platou ispred Terazijske česme organizuju skup podrške beskućnicima i beskućnicama „Niko bez krova, niko bez podrške!“.

Na događaju, građani i građanke će uz čaj i muziku moći da se informišu o načinima na koje mogu da pomognu beskućnicima i beskućnicama, naročito tokom zimskih meseci. Pozivamo građane i građanke, da pored informisanja o problemima beskućnika i beskućnica u Beogradu, ukoliko su u mogućnosti, ponesu i pomoć koja će biti donirana onima kojima je ona sada najneophodnija. Trenutno su najpotrebniji:

– Kape, šalovi, rukavice;
– Čarape;
– Zimske jakne;
– Konzervirana i dugotrajna hrana;
– Sredstva za ličnu higijenu (posebno ulošci i tamponi).

U Srbiji raste broj osoba koje svaki svoj dan i noć provode u privremenim smeštajima i na ulici.   Istovremeno, zvanične statistike ne uspevaju da utvrde ni razmere ovog problema. Prema poslednjem popisu navodi se da je u Srbiji registrovano samo 445 primarnih beskućnika i beskućnica, koji nemaju krov nad glavom. Nezvanične procene govore o najmanje tri puta većem broju primarnih beskućnika.

Razlozi za beskućništvo su mnogobrojni, a još jedna vrsta problema sa kojima se beskućnici i osobe koje su u riziku da postanu beskućnici suočavaju svodi se na osećaj odbačenosti i isključenosti iz zajednice.

Iako je problem sve veći, pored izvesnih napora na lokalu, Srbija ni na koji način ne pokušava da dođe do njegovog sistemskog rešenja. Kako zvaničnog skloništa namenjenog isključivo beskućnicima i beskućnicama nema, a nema ni sveobuhvatne socijalne podrške, beskućnici i beskućnice najčešće posle kratkog boravka u prenatrpanom Prihvatilištu za odrasla i stara lica ponovo završavaju na ulici, bez adekvatne podrške socijalnih i drugih službi. Zbog toga smo se organizovali da, zajedno sa građanima i građankama Beograda prikupimo pomoć koja je neophodna u zimskim mesecima i da skrenemo pažnju na ovaj rastući problem u našem gradu.

Istovremeno, pozivamo vlasti grada Beograda da hitno preduzmu mere zaštite osoba koje žive bez krova nad glavom tako što će tokom zimskih meseci određene gradske prostore otvoriti i omogućiti beskućnicima i beskućnicama da u njima borave.