Održan skup podrške beskućnicima i beskućnicama „Niko bez krova, niko bez podrške!“

Lice Ulice, ADRA Srbija i A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava su u subotu sedmog decembra održali skup podrške beskućnicima i beskućnicama pod nazivom „Niko bez krova, niko bez podrške“.
Cilj događaja je bio podizanje svesti građana o problemima sa kojima se beskućnici i beskućnice susreću naročito tokom zimskih meseci, ali i prikupljanje pomoći u vidu zimske odeće, higijenskih proizvoda i konzervirane hrane. Veliki broj građana i građanki se odazvalo našem pozivu i tokom čitave večeri svraćalo na štand i donosilo pomoć namenjenu beskućnicima i beskućnicama. Građani i građanke su uz čaj i muziku takođe dobili priliku da se informišu o najčešćim problemima sa kojima se naši sugrađani i komšije bez krova nad glavom suočavaju, kao i o načinima na koje ubuduće
mogu da im pomognu. Muzičku podršku tokom događaja pružili su nam BeGe Fank, Đani Armani, Kristijan Selimi i Šlager Majstor.
Ideja za događaj nastala je zbog toga što u Srbiji raste broj osoba koje svaki svoj dan i noć provode u privremenim smeštajima i na ulici, a zvanične statistike ne uspevaju ni da utvrde razmere ovog problema. Prema poslednjem popisu navodi se da je u Srbiji registrovano samo 445 primarnih beskućnika i beskućnica, koji nemaju krov nad glavom, a nezvanične procene govore o najmanje tri puta većem broju.
I pored uspešno održanog događaja i velike količine prikupljene pomoći podsećamo na činjenicu da u Beogradu nema zvaničnog skloništa namenjenog isključivo beskućnicima i beskućnicama niti sveobuhvatne socijalne podrške za osobe koje se nađu u stanju beskućništva.

Foto: Lice Ulice