Saopštenje povodom imenovanja parka po ubijenom romskom dečaku Dušanu Jovanoviću

Obaveštavamo javnost da je na današnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda odlučivanje o inicijativi za preimenovanje parka na Slaviji u „Park Dušana Jovanovića“ – odloženo.

Razloge za ovakvu odluku smatramo nedovoljno jasnim.

Dušan Jovanović je bio četrnaestogodišnji romski dečak koji je 18. oktobra 1997. godine u Beogradskoj ulici, nedaleko od svog doma i ovog parka, tragično nastradao tako što je brutalno pretučen.

Njegovo ubistvo bilo je motivisano rasnom mržnjom.  

Borba protiv rasizma, mržnje i nasilja zahteva reakciju čitavog društva.

Odgovornost je svakog pojedinca da reaguje i u svakom momentu pokaže nulti stepen tolerancije prema rasizmu.

Za borbu protiv rasizma, mržnje i nasilja ključne su institucije koje svojim postupanjem imaju mogućnost da podstiču jednakost i nediskriminaciju. Ili da svojim nepostupanjem negiraju ovu pojavu.

Da je Komisija za spomenike i nazive ulica Skupštine grada Beograda danas donela odluku da prihvati inicijativu koju je podnela porodica Dušana Jovanovića i Inicijativa A 11, a podržalo Dušanovo odeljenje OŠ „Vladislav Ribnikar“ i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, to bi bio prvi park u Srbiji koji je ikad nazvan po nekom Romu ili Romkinji.

Nadamo se da Komisija neće unedogled odlagati ovu važnu odluku koja podstiče dalju borbu protiv rasizma, mržnje i nasilja.

Porodica Dušana Jovanovića i Inicijativa A 11 su radi da se odazovu pozivu Komisije da obrazlože svoju inicijativu.