Saopštenje povodom 1. maja

Inicijativa “Živim i van sezone” čestita svim radnicama i radnicima 1. maj, Međunarodni praznik rada. Ovaj 1. maj dočekujemo u atmosferi rata u Ukrajini. Znamo da rat nikada nije bio saveznik radnika i radnica, jer nesigurnost radnih mesta, gubljenje života i ekonomska kriza uvek se lome preko leđa radnica i radnika. 

Danas kada 1. maj za mnoge predstavlja samo još jedan dan odmora i zabave, moramo se prisetiti svih onih koji su se svojim životima borili za dostojanstvene radne uslove i unapređenje radnih standarda za sve radnike i radnice. Borba i dalje traje! 

Zato smo i podigli glas kada je predložen Nacrt zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima, jer se njime obespravljuju radnici i ozakonjuje njihova eksploatacija. Od nove Vlade Srbije očekujemo da rad na ovom zakonu zaustavi i prestane da derogira krovni Zakon o radu. Srbiji je potreban novi Zakon o radu koji će zaustaviti zahuktalu radnu eksploataciju. Radnicama i radnicima u Srbiji potrebna je zaštita kroz sindikalno organizovanje i kolektivne ugovore, dostojanstveni radni uslovi i bezbednost na radu bez dalje fleksibilizacije radnih odnosa. Podsećamo na još uvek nerešen slučaj eksploatacije radnika iz Vijetnama koji rade na izgradnji fabrike Linglong. To nije bio izolovani slučaj, već slučaj koji preti da postane pravilo za agažovanje stranih radnika. 

Ovog 1. maja se posebno osvrćemo i na prava radnica i položaj žena na tržištu rada. Radna eksploatacija, ekonomska kriza i neuređeni radni odnosi pogoršaće i ovako loš položaj žena, povećati rodno zasnovano nasilje, a seksualno uznemiravanje će tek sada postati sve učestalije. Inspekcije i druge institucije moraju zaštiti sve žene, a naročito one koje su angažovane u fleksibilnim radnim odnosima. Ekonomska samostalnost je preduslov za emancipaciju žena u privatnoj, društvenoj i političkoj sferi. 

Podsećamo na začetak obeležavanja 1. maja i 1886. godinu, kada su stotine hiljada američkih radnika izašle na ulice Čikaga kako bi zahtevale opšte prihvatanje osmočasovnog radnog vremena. Na Prvom kongresu 2. Internacionale 1889. godine je  ustanovljeno da je „Prvi maj zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“. Od tada se svake godine godine baš 1. maja obeležava praznik radnika i njihovih borbi za radna prava na svim svetskim meridijanima. Prvi maj je prvi put u Srbiji obeležen 1893. godine i to velikim protestnim skupovima u Beogradu.

 

Za Inicijativu “Živim i van sezone”:

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Centar modernih veština

Platforma Zajedničko