Interno raseljena lica preko četiri meseca bez struje u neformalnom kolektivnom centru

Predstavnici A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava (Inicijativa A 11) su krajem jula posetili neformalni kolektivni centar koji se nalazi u ulici Voždovački kružni put u Beogradu, gde su zatekli porodice koje bez struje žive preko četiri meseca. Interno raseljenim porodicama koje su smeštene u navedenom kolektivnom centru električnu energiju je isključilo preduzeće Akord inžinjering na čijem posedu se nalazi objekat u kojem žive od 2007. godine. Isključenjem struje ovo preduzeće pokušava da primora stanovnike kolektivnog centra da se isele.  

Prekid snabdevanja električnom energijom raseljeničku zajednicu koja broji oko 50 lica suočava sa ozbiljnim poteškoćama, naročito imajući u vidu da u centru žive najmanje dve osobe koje boluju od dijabetesa, od kojih je jedna prinuđena da insulin drži u frižideru obližnje pošte. U poslednjih mesec dana nekoliko osoba je moralo da bude smešteno u bolnicu zbog nedostatka odgovarajućih uslova za lečenje u kolektivnom centru. Niko od stanovnika nije u mogućnosti da sprema hranu, drži je u frižideru, a u narednom periodu neće moći ni da zagreje prostor u kojem živi. U kolektivnom centru takođe ima dece školskog uzrasta koja usled navedenih okolnosti nemaju adekvatne uslove za pohađanje škole. 

Povodom ovog slučaja, stanovnici kolektivnog centra su se obraćali EPS Distribuciji i Ministarstvu pravde, dok je Inicijativa A 11 o situaciji u kolektivnom centru obavestila Komesarijat za izbeglice i migracije, kancelariju Poverenika za izbeglice i migracije gradske opštine Voždovac, kao i Službu za hitno postupanje Zaštitnika građana. Do danas nije dobijen bilo kakav odgovor, a izostala je reakcija pružanja pomoći stanovnicima centra. 

S obzirom na ozbiljnost i dugotrajnost ove situacije, koja onemogućava stanovnicima neformalnog kolektivnog centra na Voždovcu dostojanstven život i ostvarivanje garantovanih prava, ovaj problem zahteva hitno rešenje od strane nadležnih institucija koje su upoznate sa slučajem kako bi se izbegle dalje povrede njihovih ljudskih prava koje bi mogle da prouzrokuju teže posledice.