Saopštenje Inicijative A 11: Branimir Nestorović se hvali rasističkim izjavama u Skupštini, tražimo hitnu reakciju nadležnih organa

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava podnela je danas Poverenici za zaštitu ravnopravnosti pritužbu zbog rasističke izjave Branimira Nestorovića.

Narodni poslanik Branimir Nestorović, poznat po brojnim kvazinaučnim i kvazimedicinskim stavovima do sada ponosno plasiranih u javnosti, imao je rasistički ispad već na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, pre nego što se zakletvom obavezao da će braniti ljudska i manjinska prava.

Nazvavši pojedine poslanike opozicije „ciganima“ i „ciganijom“ u kontekstu ponašanja na sednici, Nestorović je pokazao elementarno nepoštovanje Roma i Romkinja, rasizam tipičan za stereotipizaciju ove nacionalne manjine i nedostojnost obavljanja bilo kakve, a kamoli funkcije u službi građana Srbije koji su na izborima dali glas Nestorovićevom pokretu.

Nestorović se svojim skandaloznim izjavama na štetu Roma i Romkinja, ravnopravnih građana Srbije, dodatno pohvalio tako što je na društvenim mrežama objavio snimke svoje izjave, što Inicijativa A 11 smatra dokazom da se on ne stidi svog rasizma.

Na nama, kao članovima ovog društva, je da nikada ne ćutimo na rasizam koji je sveprisutan, glasan i uporan.

Branimir Nestorović tek je jedan u nizu nosilaca javnih funkcija koji javno šire rasističke i netrpeljive izjave na štetu svojih građana. Sankcije u ovim slučajevima, nažalost, nisu praksa.

Nulti stepen tolerancije na rasizam morale bi da pokažu i institucije koje su nadležne za odbranu ljudskih prava svih građana Srbije.

U Beogradu, 7. februara 2024. godine