Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila diskriminaciju u Pećincima i preporučila hitno vraćanje dece u vrtiće

Beograd, 27.12.2022. godine

Udruženje A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava i porodice Mažić i Mihajlović, čija su deca 1. septembra 2022. godine stavljena na „listu čekanja“ i ispisana iz vrtića u opštini Pećinci obaveštavaju javnost da je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je Predškolska ustanova „Vlada Obradović Kameni“ izvršila diskriminaciju dece zbog političke pripadnosti roditelja i članova njihovih porodica.

Podsećamo da je u ovom slučaju pritužba Poverenici za zaštitu ravnopravnosti bila podneta u ime S.M, J.M. i N.M, dece koja su prethodno bila upisana u Predškolsku ustanovu „Vlada Obradović Kameni“, koja su početkom septembra nezakonito ispisana iz vrtića, za šta su njihovi roditelji sumnjali da se desilo zbog članstva u Demokratskoj stranci i povezanosti sa protestima poljoprivrednika u Vojvodini.

Jelena Mihajlović, jedna od majki iz Pećinaca povodom dobijanja mišljenja Poverenice ističe: „Predškolska ustanova je prekršila i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, nezakonito je postupala samo da bi pronašla način da našu decu ispiše iz vrtića. Sve to zbog politike.“

Po sprovedenom postupku, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je u mišljenju utvrdila da je došlo do neopravdane odluke predškolske ustanove da se ova deca stave na listu čekanja, pri čijem se donošenju nije vodilo računa o najboljem interesu dece i odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Uprkos pokušajima Predškolske ustanove da opravda ovakvo postupanje razlozima kao što je „raskid ugovora po sili zakona“, činjenica da je majka jednog deteta „nezaposlena“, da postoje „neplaćena dugovanja“ prema predškolskoj ustanovi, te da su „smeštajni kapaciteti“ razlog ispisivanja dece iz vrtića, Poverenica je utvrdila da su mnogi od ovih navoda kontradiktorni i nejasni, pa čak i da neka od obrazloženja ne odgovaraju utvrđenim činjenicama.

Kako navodi Jelena Mažić, jedna od majki diskriminisane dece „Poverenica je samo potvrdila ono što smo mi kao roditelji pokušali da dokažemo – da su naša deca diskriminisana zbog naše političke opredeljenosti. Predškolska ustanova sa direktorkom na čelu ni u jednom momentu nije razmišljala o deci, njihovim interesima i njihovom dobru kada je donela odluku da se naša deca nađu na listi čekanja. Jednostavno, upisna komisija ni jednog trenutka nije imala osnov da razmatra pohađanje vrtića naše dece jer se kod nas ništa nije promenilo – i dalje smo na istoj adresi, oboje zaposleni, redovno smo izmirivali svoje obaveze prema vrtiću“.   

U mišljenju je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti istakla da Predškolska ustanova „Vlada Obradović Kameni“ nije dokazala da su postojali opravdani i objektivni razlozi zbog kojih se deca nalaze na listi čekanja i ne mogu da pohađaju predškolsku ustanovu u kojoj su prethodno bila upisana. Kako se dalje ističe, predškolska ustanova nije se u postupku ni izjašnjavala na navode i dokaze iz pritužbe koji su se odnosili na osnov diskriminatornog postupanja, niti je osporila navode da su roditelji, odnosno članovi porodice – članovi opozicione političke partije.

Imajući sve navedeno, posebno je važno istaći to da je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti uputila preporuku da se otklone posledice diskriminatornog postupanja i da se deca hitno vrate da pohađaju programe u objektima iz kojih su ispisana, kao i da se PU „Vlada Obradović Kameni“ pisanim putem izvini roditeljima, te da ubuduće vodi računa da ne vrši diskriminaciju.

Za kraj, Milica Marinković iz Inicijative A 11 navodi da će ovo udruženje pažljivo pratiti sprovođenje preporuke Poverenice i ističe: „U ovom slučaju posebno je značajno to što je Poverenica preporučila predškolskoj ustanovi da hitno otkloni posledice diskriminacije i da uradi sve kako bi deca mogla nesmetano da nastave da pohađaju predškolske ustanove u onim objektima u kojima su već bila upisana. To je pobeda roditelja i očekujemo da će predškolska ustanova hitno postupiti u skladu sa zakonom“.

Za više informacija, možete se obratiti: Milici Marinković iz Inicijative A 11 na m.marinkovic@a11initiative.org