Podrška radnicama i radnicima koji štrajkuju u leskovačkoj Juri

Protekle nedelje, 6. juna, radnici leskovačke Jure su stupili u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada.

U zahtevima su istakli nužnost povećanja zarade za 20% i drugačije uređivanje isplate bonusa, koji su sada praktično nemogući za dostizanje.

Jedan od zahteva se odnosio i na bolju higijenu u toaletima, dok smo kroz fotografije toaleta mogli da vidimo da su oni ispod svakog dostojanstva i veliki rizik po zdravlje na radu. Od predstavnika sindikata smo mogli da saznamo da su početak štrajka obeležili brojni nezakoniti pritisci rukovodstva na zaposlene kako bi se iščlanili iz sindikata i vratili na radna mesta.

U zemlji gde je kršenje radnih prava postalo svakodnevna i uobičajena pojava, gde su profiti kompanija nikad veći, a zarade radnika minimalne, ovakvi zahtevi radnika stoje na liniji odbrane prava na dostojanstven rad i predstavljaju minimum onoga što bi radnicima trebalo da pripada.

Ohrabruje vest da je zbog loših uslova rada došlo i do aktiviranja nemačkog Zakona o dužnoj pažnji, te sada postoji uključenost ispitivanja poštovanja zakona od strane jednog nezavisnog mehanizma i veće mogućnosti da radnici dođu do ispunjenja svojih zahteva.

Inicijativa A 11 pruža solidarnu podršku radnicima i radnicama Jure, svesna koliko je teško u uslovima lake zamenljivosti radnika i velike potrebe za poslom ustati i zahtevati zaštitu svojih prava od poslodavca. Sigurni smo da tok ovog štrajka prate i brojni radnici drugih fabrika koji su takođe ugroženi i još uvek nedovoljno ohrabreni da dignu glas, te je ishod ovog štrajka istovremeno poruka i borba za druge radnike u fabrikama.

Pratićemo tok štrajka i pozivamo sve državne aktere da nadgledanjem postupaka rukovodstva Jure obezbede poštovanje zakona i Ustava Republike Srbije.

Foto: Radnički glas

Tags:
,