Podneta krivična prijava protiv direktorke Predškolske ustanove u Pećincima

Udruženje A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava podnelo je danas nadležnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktorke Predškolske ustanove „Vladimir Obradović Kameni“ u Pećincima zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo nesavestan rad u službi iz čl. 361 stav 1 i stav 3 Krivičnog zakonika.

Krivična prijava je podneta zbog toga što je direktorka Predškolske ustanove Anita Volčevski nezakonitim i nesavesnim radom kršila zakon, propise i druge opšte akte, što je dovelo do grubog kršenja prava dece N.M, J.M i S.M.

Podsećamo, deca koja su prethodno bila upisana u Predškolsku ustanovu „Vladimir Obradović Kameni“, ove godine su nezakonito ispisana i rangirana „ispod crte“ jer su njihovi roditelji ili rođaci povezani sa jednom opozicionom partijom ili su njeni članovi i lokalni funkcioneri.

Uprkos nalazima Prosvetne inspekcije koja je utvrdila grubo kršenje propisa od strane Predškolske ustanove „Vladimir Obradović Kameni“ i naložila ispravljanje propusta, deca N.M, J.M i S.M. već duže od mesec dana ne mogu da pohađaju svoj vrtić, a njihovi roditelji su prinuđeni da svoj posao i druge obaveze prilagođavaju novonastaloj situaciji u kojoj uprkos ispunjavanju svih uslova, za njihovu decu odjednom nema mesta u vrtićima.

Iako su se roditelji ovim povodom obratili svim nadležnim organima, do danas nije došlo do rešavanja njihovih problema, niti je iko od odgovornih za kršenja prava dece odgovarao. Zbog toga je Inicijativa A 11 danas podnela krivičnu prijavu, a podneta je i dopuna pritužbe za diskriminaciju koju su roditelji prethodno uputili Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Grubo kršenje prava dece i narušavanje principa najboljeg interesa deteta zbog toga što su odrasli članovi jedne ili druge političke partije apsolutno je neprihvatljivo u Srbiji. Zbog toga još jednom pozivamo Predškolsku ustanovu da promeni svoje nezakonite odluke, a nadležnima da utvrde odgovornost za kršenje prava dece kako bi ona nesmetano mogla da nastave da pohađaju svoj vrtić.