Obeležavanje godišnjice ubistva Dušana Jovanovića

Nizom simboličnih događaja, 18. oktobra 2023, obeležena je 26. godišnjica ubistva Dušana Jovanovića, četrnaestogodišnjeg dečaka kog su ubili pripadnici nacističkog pokreta, zato što je bio Rom. 

Tim povodom, u Evropskom romskom institutu za umetnost i kulturu – Srbija (ERIAC Serbia), okupili smo se radi prikazivanja kratkometražnog filma „Oči u oči“, autorke Jelene Zrnić, koji je govorio o okolnostima i akterima ovog stravičnog zločina. Nakon prikazivanja filma je usledio razgovor na kojem su učestvovali Dušanova sestra, Duška Jovanović, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov, pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Tatjana Prijić, kao i predsednik predsedništva Lige Roma, Osman Balić.

Ministar Žigmanov je i ovom prilikom podržao inicijativu za imenovanje parka na Slaviji po Dušanu, koju je podnela Dušanova porodica zajedno sa Inicijativom A 11 na 25. godišnjicu njegovog ubistva. Ministar je ukazao i na značaj borbe protiv nasilja u Srbiji, te istakao i da treba snažiti komemorativne prakse. Tatjana Prijić je podsetila na visoku stopu diskriminacije Roma, dok se Osman Balić osvrnuo na pitanja bezbednosti i drugih faktora koje utiču na nejednakosti sa kojima se Romi suočavaju.

Obeležavanje je nastavljeno uz šetnju od Pravnog fakulteta do spomen table Dušanu Jovanoviću, i parka na Slaviji za koji se nadamo da će uskoro poneti Dušanovo ime. Upravo na ovom mestu, za koje smo predložili da nosi naziv po Dušanu, okupljenima su se obratile Dušanova sestra i Zejna Murkić, romska umetnica. Duška Jovanović je i ove godine podsetila na ovaj bolni događaj i posledice koje su nakon toga usledile, te izrazila nadu da se ovakvi događaji nikada više neće ponoviti.

Inicijativa A 11 smatra da je imenovanje parka na Slaviji po ubijenom dečaku, korak koji grad Beograd mora učiniti i da će ovo mesto na mapi Beograda biti stalna opomena za neodustajanje od borbe protiv rasizma i zločina iz mržnje.