Jednostavno je: Rasističkim ispadima prema Romima nije mesto u javnom prostoru

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava duboko je zabrinuta zbog kolumne Marka Vidojkovića koja je objavljena u jučerašnjem izdanju dnevnog lista Danas, kao i naknadne reakcije uredništva ovog lista.                                      

Ovom kolumnom se na najbrutalniji način vređaju pripadnici romske nacionalne manjine. Kolumna ne samo da predstavlja nastavak dugog niza slučajeva rasizma i diskriminacije prema Romima, već doprinosi i produbljivanju stereotipa prema ovoj nacionalnoj manjini.

Upravo nam naknadno neizvinjenje uredništva pokazuje koliko je duboko ukorenjen rasizam prema Romima, koji se po pravilu pravda ironijom, umetničkim slobodama i sličnim konstrukcijama. Izvinjenja javnosti i Romima koja počinju sa „ako“ jednostavno nisu izvinjenja, a uredništvo lista sa višegodišnjim iskustvom u „zalaganju za prava svih ljudi, ma koje vere, rase i nacije bili“ bi to moralo znati.  

Povodom objavljivanja pomenute kolumne i reakcije uredništva Inicijativa A 11 preduzeće sve raspoložive pravne korake i alarmiraće sve institucije koje su dužne da reaguju u ovakvim slučajevima – pre svega Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Savet za štampu.

Činjenica je da su Romi najugroženija i najdiskriminisanija nacionalna manjina u Srbiji, da im je zbog uslova života životni vek znatno kraći nego ostatku populacije, a da su struja, voda i pristup adekvatnom stanovanju za mnoge Rome i Romkinje apsolutno nedostupni. To je slučaj i sa stanovnicima naselja Vuka Vrčevića. Za rešavanje ovako duboko ukorenjenih problema, od nedostatka pristupa osnovnim pravima, do društveno prihvatljivog rasizma prema Romima, potrebni su nam ne samo pravni, vec i drugi načini borbe.

Zbog toga Inicijativa A 11 ovim putem poziva dnevni list Danas i glavnog urednika ovog lista da kolumnu autora Marka Vidojkovića povuku, a Romima upute iskreno izvinjenje. Do povlačenja kolumne Marku Vidojkoviću i iskrenog javnog izvinjenja uredništva, Inicijativa A 11 neće sarađivati sa dnevnim listom Danas. To će biti naš mali doprinos borbi protiv rasizma u Srbiji.

Na kraju, pozivamo sve pojedince i udruženja koji sarađuju sa ovim dnevnim listom da podrže apel i solidarnom akcijom doprinesu borbi protiv rasizma u javnom prostoru.