Inicijativa A 11 podnela prijavu REM-u protiv Happy televizije zbog neprihvatljivih komentara gostiju u emisiji “Dobro jutro Srbijo”

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava je 2.7.2020. godine podnela prijavu Regulatornom telu za elektronske medije protiv Happy televizije, a povodom emisije “Dobro jutro Srbijo” emitovane 6.6.2020. godine, u kojoj su gosti iznosili neprimerene stavove prema afroameričkoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Državama.

U pomenutoj emisiji gostovali su direktor Instituta za bezbednost D. T. i profesor D. M., dok je ulogu moderatora imala voditeljka J. J. U glavnom fokusu ove emisije naslovljene “Ko jamu Trampu kopa?” su bili nemiri i protesti koji su se raširili kroz SAD, povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koga su policajci ugušili prilikom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Iako je ideja ove emisije bila da se komentarišu protesti i trenutno stanje u Americi, tok razgovora je doveo do toga da gosti iznesu neke veoma problematične stavove o rasnoj diskriminaciji. Između ostalog, gost D. M. je naveo: “Svaki drugi optuženi za ubistvo u Americi je crnac. […] taj kad vidi crnca da je učinio kriminalno delo, a Flojd vidi se i antropološki, pogledate pogled, lice, ispade heroj čovek koji je ovejani kriminalac”, da bi zatim dodao i da je “čovek koji je vidi se na margini društva i sada je heroj”. Sa druge strane, direktor Intituta za bezbednost D.T. je prokomentarisao kako “ovi ljudi, ovi kriminalci koje vidimo sada na ulicama Amerike koji dolaze iz te […] pre svega afroameričke populacije, to je onaj deo iz tog narko kartela”, nazivajući pripadnike afroameričke zajednice “obojenim”.

Ovi komentari su samo neki od sveukupnih stavova iznetih u ovoj emisiji od strane oba gosta, praćenim nimalo diskretnijim pitanjima i nadovezivanjima voditeljke. Imajući u vidu da se ova emisija emituje svakodnevno u jutarnjem programu, kao i činjenicu da ovakvi stavovi koji se zalažu za rasnu diskriminiaciju dolaze od oba gosta koji su uticajne ličnosti, ovakva situacija je za svaku osudu.

Emitovanjem ovakvog sadržaja, urednik emisije i Happy televizija su grubo prekršili odredbe Zakona o elektronskim medijima, koje propisuju da je pružalac medijske usluge dužan da obezbedi slobodno, istinito i objektivno informisanje, da sadržaj bude takav da doprinese podizanju opšteg kulturnog i obrazovnog nivoa građana, i da se medijska usluga pruža na način na koji se poštuju ljudska prava, a naročito dostojanstvo ličnosti, da ne sadrži informacije kojima se podstiče, na otvoren ili prikriven način, diskriminacija, mržnja ili nasilje zbog rase, boje kože, nacionalne pripadnosti i drugih stvarnih, odnosno pretpostavljenih ličnih svojstava.

Čak je i sam urednik emisije prepoznao štetnost iznetih komentara, jer je snimak originalne emisije editovan i upravo su ovi problematični delovi otklonjeni, te je takav “ispravljen” snimak postavljen na Youtube kanal Happy televizije. Međutim, ovo je urađeno naknadno, pa su se uvredljive opaske svakako mogle čuti i široka populacija je imala priliku da uživo isprati ova izlaganja, te to ne sme umanjiti njihove posledice.