Inicijativa A 11: Nestorović nastavlja da vređa Rome, ovog puta na nacionalnoj frekvenciji

Narodni poslanik Branimir Nestorović nastavlja da vređa Rome i Romkinje po rasnoj osnovi, svestan da je javno već naneo ogromnu štetu svojim rasističkim izjavama.

Zbog činjenice da Nestorović ne propušta priliku da ispoljava svoj rasizam, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava upravo je dopunila svoju zvaničnu pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, prvobitno upućenu nakon skandaloznih izjava ovog narodnog poslanika u sali Narodne skupštine.

Naime, nakon što je članove druge poslaničke grupe u nameri poniženja na konstitutivnoj sednici 6. februara nazvao „Ciganima“ i njihovo ponašanje „ciganijom“, Nestorović je nastavio da vređa romsku nacionalnu manjinu širenjem diskriminacije na nacionalnoj frekvenciji. U jutarnjem programu televizije „Hepi“, poslanik Nestorović je prošlog četvrtka u razgovoru sa sagovornikom izjavio: „Vidi, evo sad ću ti ispričati nešto pošto stvarno došlo je do kraja, kad moramo da se ko Cigani ono na suđenju…“, što je zabeleženo na javno dostupnom snimku gostovanja.

Njegova izjava direktna je povreda Zakona o zabrani diskriminacije, ali i Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Zbog činjenice da je reč o nastavku iznošenja diskriminatornih stavova o Romima i Romkinjama, postoji jasan osnov za teži oblik diskriminacije.

Inicijativa A 11 nikad nije i nikada neće ostati nema na ovakvo širenje rasne mržnje, „obučeno“ u šalu ili uobičajeni izraz u upotrebi među prijateljima u grupi. Kad već ima sramotne stavove o Romima i Romkinjama, Branimir Nestorović morao bi makar da se suzdrži od ovih ispada u javnosti.

Nestorovića je veliki deo javnosti već pozvao na odgovornost. Opravdana je sumnja da osoba kojoj je deo građana dao glas na izborima – dovoljno da uđe u Narodnu skupštinu, namerno provocira javnost ovakvim izjavama. Druga opcija je da je potpuno nesvestan svog ponašanja, što je jednako zabrinjavajuće.

 

U Beogradu, 27. februara 2024. godine

Tags:
,