Inicijativa A 11 donirala 75 tableta za potrebe digitalnog učenja i praćenja nastave dece i omladine iz ugroženih porodica

Pandemija koronavirusa samo je naglasila ogromno siromaštvo velikog broja građana od kojih su oni najmlađi osetili najveću izolovanost zbog nemogućnosti praćenja nastave na daljinu i odvojenosti od svojih vršnjaka.

U okviru projekta Podrška najugroženijim grupama tokom krize izazvane koronavirusom podržanom od strane Britanske ambasade u Beogradu, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava donirala je 75 tableta za potrebe digitalnog učenja i praćenja nastave dece i omladine iz ugroženih porodica.

Donacija je sprovedena kao podrška organizaciji Music Art Project koja je u septembru 2020. godine zajedno sa organizacijama Fondacija SOS Dečija sela Srbija i Adra Srbija, u saradnji sa Catalyst Balkans, pokrenula kampanju na sajtu Donacije.rs kako bi se obezbedili tableti i internet konekcija za 274 osnovaca teškog materijalnog stanja. Ove organizacije su već godinama posvećene radu sa decom i stvaranju boljih uslova za njihovo obrazovanje, razvijanje i napredovanje.

Music Art Project (MAP) se već 6 godina stara o tome da kroz svoj rad pruži nadu, lepotu, perspektivu i šansu za jednakost socijalno ugroženoj deci i deci sa raseljenih područja. Muzika nade” posebno skrojen obrazovni i socijalno-inkluzivni program, primenjuje se kroz stvaranje muzike u horovima i orkestrima, kroz intenzivne probe i učestale nastupe, pružajući deci organizovano vreme van ulica, u bezbednom okruženju, spašavajući ih na taj način od kriminala i društvene marginalizacije.

Dijana Opačić iz MAP objasnila nam je zašto su ove donacije baš u ovom trenutku bile značajne: 

Budući da je epidemija korona virusa dodatno negativno uticala na socijalnu isključenost ugrožene dece i ponovo ih dovela u opasnost od osipanja iz obrazovnog sistema, potrudili smo se da doniranjem uređaja za praćenje nastave na daljinu pružimo šansu deci da nastave kako sa redovnim školovanjem tako i sa posebno skrojenim online muzičkim radionicama koje smo sa nastavničkim i ekspertskim timom krojili tokom prve faze pandemije. Pored standardnih muzičkih aktivnosti, u sklopu programa smo se zbog novonastale situacije, dodatno fokusirali na digitalno opismenjavanje dece (a posebno one iz ugroženih grupa), kako bi u ponovnom slučaju prelaska na online nastavu mogli bolje da se snađu, jer je digitalna pismenost, pokazalo se, bila čest kamen spoticanja u prvoj fazi prelaska na nastavu na daljinu. Tako smo kroz brojne aktivnosti, kao što su digitalni muzički kampovi, uspeli da uključimo veći broj dece i zainteresujemo ih za digitalnu muzičku nastavu.

Music Art Project do dece školskog uzrasta dolazi putem temeljnog rada na lokalu koji održava kroz svoje centre obrazovane u saradnji sa osnovnim i muzičkim školama, centrima za socijalni rad, kulturnim centrima i jedinicama lokalne samouprave. 

Škola Branko Pešić u Zemunu koja kroz naš program obuhvata oko 40 izuzetno siromašne interno raseljene dece romske nacionalnosti, primila je početkom decembra 26 tableta kako bi učenici (posebno oni iz starijih razreda) neometano prešli na online nastavu. Naš centar u Surdulici koji takođe obuhvata preko 50 romske dece iz Surdulice i okolnih sela primio je  30 uređaja, budući da je zbog teške epidemiološke situacije u regionu nastava prebačena na online već u novembru mesecu i još uvek funkcioniše online, jer je Kulturni centar zatvoren za sve druge aktivnosti osim za vakcinaciju. Deci iz Bujanovca dodeljeno je 9 tableta, a deci iz Leskovca 10 tableta.

Na kraju ovog projekta, za nas su ipak najznačajniji utisci dece do kojih je pomoć došla. Učenica A.R. (15) sa nama je podelila svoje utiske: 

Puno mi je pomoglo što imam ovaj tablet. Trudim se da budem tu na svakom času i da dovedem i sestru. Zabavno nam je da sviramo kod kuće, tada nas i roditelji čuju šta radimo i dopada im se što sviramo i pevamo i učimo nove stvari.

U okviru ovog projekta, tableti su podeljeni deci školskog uzrasta iz četiri opštine u Srbiji i to: Beograd (Zemun polje), Leskovac (sa selom Bratimilovce), Surdulica (sela Zagužanje i Binovce) i Bujanovac (sa selima Božinjevac, Levosoje, Oslare).