Dani socijalnih prava 2023.

Dane socijalnih prava održali smo od 31. maja do 2. juna 2023. godine u Beogradu.

Prvog dana fokusirali smo se na uticaj tehnologije na ljudska prava i pokušali da odgovorimo na pitanje zašto uvođenje automatizovanih sistema u procese odlučivanja može biti veoma opasno. Na panelu su nam se pridružili gosti iz Share Fondacije i Amnesty International-a. Kolege iz Share Fondacije pružile su nam uvide u procese nadziranja koji se dešavaju u našoj zemlji i kako oni ugrožavaju privatnost građana, ali i akcije koje su zajedno sa građanima preduzimali kako bi se privatnost očuvala.
Imogen Bishop, iz Amnesty International-a, upoznala nas je sa različitim primerima novih oblika kršenja ljudskih prava usled primene novih tehnologija širom sveta. Ovo je otvorilo prostor za raspravu o socijalnim kartama o kojima je više govorio Danilo Ćurčić, kao predstavnik Inicijative A 11. Zaključak panela bio je da građani nemaju kontrolu nad ovim sistemima i zbog toga se ne sme dopustiti da oni automatizacija uzme primat u odnosu na ljudsko odlučivanje.

Drugi dan smo započeli temom obrazovanja o ekonomskim i socijalnim pravima. Diskutovali smo o programima obrazovanja koji omogućavaju široj zajednici da se uključi u teme od društvenog značaja. Na ovom panelu su nam se pridružile kolege iz partnerske organizacije ABF iz Švedske, poznate po svojim programima obrazovanja sindikata. Takođe, Darko Vesić iz organizacije CPE je govorio o Studijama socijalizma, obrazovnom programu koji već nekoliko godina organizuje CPE.

Razmenjivali smo iskustva i došli do zaključka da su ovakvi programi neophodni kako bismo uključili nove zainteresovane članove društva s kojima do tada često nemamo dodira. Takođe, pomažu u jačanju odnosa među organizacijama i pružaju nove perspektive dolaskom novih lica. Diskutovali smo o različitim metodama organizacije ovakvih obrazovnih programa i naglasili važnost da budu savremeni i aktuelni. Takođe smo se dotakli i pitanja online nastave, koje je posebno dobilo na značaju tokom pandemije korona virusa.

U okviru istog panela predstavili smo Zbornik radova polaznika i polaznica Škole ekonomskih i socijalnih prava koju organizuje Inicijativa A 11, čime smo pružili svoj uvid u temu neformalnog obrazovanja na osnovu trogodišnjeg iskustva održavanja škole.

Poslednji panel Dana socijalnih prava, tematski se bavio stambenom krizom u Srbiji i mogućim rešenjima za njeno prevazilaženje. Na panelu su bile prisutne gošće iz organizacija Krov nad glavom, Ministarstva prostora i Ko gradi grad. Raspravljali smo o moći i odgovornosti države u oblikovanju stambene politike koja bi trebala da stavi građane na prvo mesto, umesto da podlegne isključivo tržišnoj logici. Naglašen je problem prinudnih iseljenja naših sugrađana, kao i smanjenje broja socijalnih stanova koje država obezbeđuje za najugroženije. Posebnu pažnju publike privukla je tema novih oblika stambenog zadrugarstva, koji postaju sve aktuelniji širom sveta, s nadom (i potrebom) da će se taj koncept više razvijati i kod nas.

Dani su zaokruženi obeležavanjem 5 godina našeg rada!

Zahvaljujemo svim panelistima i publici na prisustvu!
Vidimo se i sledeće godine!