„Čuvari kontejnera“ – U iščekivanju socijalnog stana u Beogradu

U novoj epizodi podkasta Inicijative A 11 razgovarali smo sa dvoje stanovnika kontejnerskog naselja o uslovima u kojima žive, ali i o njihovoj višegodišnjoj borbi za rešavanje stambenog pitanja.

 

powered by Sounder

Odmah nadomak Ade Ciganlije nalazi se malo kontejnersko naselje, mesto čiji stanari žive u metalnim „kutijama“ od po 12-13 kvadrata. Njihovi domovi nemaju sanitarne čvorove, te je skoro nemoguće održati higijenu jer ne postoje toaleti, tuševi, ni sudopere, što veoma loše utiče na zdravlje ovih ljudi, pogotovo u doba vladajućeg korona virusa. Sa ovakvom situacijom svakodnevno pokušavaju da izađu na kraj brat i sestra iz Makiša, Kadrija i Neđmija, koji se, osim sa manjkom prostora i higijene, oboje bore i sa invaliditetom. Oni skoro da ne napuštaju kontejner jer se jako otežano kreću, pa se samo može zamisliti kako izgleda njihova sobica, u kojoj nijedna stvar nije nikada oprana.

Kadrija i Neđmija su najpre živeli ispod Pančevačkog mosta, odakle su raseljeni u Makiš, i već godinama unazad ne uspevaju da reše svoje stambeno pitanje. Alternativa im je prvenstveno nuđena u seoskim domaćinstvima, da bi zatim bilo reči o izgradnji socijalnih stanova u Ovči, koja je obustavljena, jer se lokalno stanovništvo pobunilo zbog dolaska Roma. Sa njihovim slučajem su upoznate sve nadležne institucije, koje su izabrale da se ne bave njihovim stambenim zbrinjavanjem, kao ni pružanjem bilo kakve vrste pomoći, a upravo ovakvo ignorisanje najugroženijih stanovnika može da rezultira katastrofalnim posledicama po njih, odnosno da im direktno ugrozi život.

U ovoj epizodi razgovarali smo sa Kadrijom i Neđmijom na temu svakodnevnice u ovako alarmantnim uslovima i kako to izgleda boriti se (uzaludno) za rešenje svog stambenog pitanja, dok istovremeno strahujete od svake nadolazeće zime.     

 

 

Pripremili: Danilo Ćurčić i Nađa Marković