Umesto vređanja Roma, gradonačelnik da ponudi pravednu i socijalno odgovornu stambenu politiku u Beogradu

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava najoštrije osuđuje diskriminatorne izjave gradonačelnika Aleksandra Šapića prema Romima i Romkinjama koji žive u neformalnim naseljima u Beogradu.

Izjavama u kojima sve stanovnike neformalnih naselja optužuje da kradu, prose, ne žele da rade, kao i da uništavaju javnu imovinu u stanovima koji su im dodeljeni na korišćenje, gradonačelnik Beograda je grubo povredio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije kojima se zabranjuje uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje. Navedene odredbe Zakona izričito zabranjuju stvaranje uvredljivog i neprijateljskog okruženja kojim se vređa dostojanstvo čitave jedne društvene grupe na osnovu njenog ličnog svojstva, zbog čega je Inicijativa A 11 protiv gradonačelnika Beograda podnela pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Osim generalizacija kojima se stigmatizuje jedna od najranjivijih manjinskih grupa u našem društvu, gradonačelnik je izneo brojne netačne informacije koje se odnose na ponude i rešenja za stambeno zbrinjavanje stanovnika neformalnih naselja. Suprotno navodima gradonačelnika o proaktivnom nuđenju stambenih rešenja, stanovnici ovih naselja su do sada raseljavani isključivo onda kada je na površini koju su nastanili bilo potrebno realizovati neki od infrastrukturnih projekata u gradu. Osim toga, želimo da naglasimo da uprkos brojnim inicijativama različitih organizacija, gradske vlasti nisu imale sluha ni za unapređenje bazičnih uslova u postojećim neformalnim naseljima tako što bi se njihovim stanovnicima obezbedio regularan pristup pijaćoj vodi i električnoj energiji, čime bi se život ovih ljudi učinio humanijim i  koliko-toliko podnošljivim.

Takođe podsećamo da najmanje osam godina u Beogradu iz gradskog budžeta nije izgrađen niti jedan socijalni stan koji bi mogao biti stavljen na raspolaganje onima koji su najugroženiji, uključujući i stanovnike neformalnih naselja. Ovaj podatak je poražavajući pokazatelj nedostatka gradske stambene politike koja bi trebalo da osigura dostupno i priuštivo stanovanje za građane i građanke Beograda koji zbog lošeg materijalnog statusa nisu u mogućnosti da svoje stambene potrebe reše na drugi način.

Pozivamo gradonačelnika Beograda da odgovori na upozorenje Poverenice za zaštitu ravnopravnosti tako što će Romima i Romkinjama uputiti iskreno izvinjenje, kao i da temeljnije pristupi osmišljavanju i sprovođenju pravedne i socijalno odgovorne stambene politike u gradu Beogradu.